“Als natuurliefhebber was ik het binnenzitten beu.”
Sinds april is Annemarie van den Berg de nieuwe natuurbeheerder van Zomerlanden. Met haar liefde voor en kennis over de natuur vormt ze nu het buitenteam samen met natuurbeheerder Stefan.
“Een aantal van mijn dierbaren zijn op verschillende natuurbegraafplaatsen begraven. Zo heb ik kennis gemaakt met natuurbegraven. Al bij mijn eerste bezoek werd ik intens geraakt door deze vorm van eeuwige grafrust en onze onlosmakelijke verbinding met de natuur. Het voelde op allerlei vlakken zo natuurlijk en logisch, weer één met de natuur. Er vielen diverse puzzelstukjes op hun plaats. Na ruim 25 jaar omzwervingen in de commerciële wereld besloot ik mijn groeiende behoefte aan zingeving op het gebied van natuurbehoud, milieu en samenleving ruimte te geven. Als natuurliefhebber was ik het binnen zitten beu. Ik wilde naar buiten en betekenisvol in contact staan met mensen.
In 2023 begon ik met een thuisstudie ‘Bos- en natuurbeheer’ en begin 2024 startte ik als natuurbeheerder op Natuurbegraafplaats Zomerlanden. Door mijn studie en het intensief optrekken met collega-natuurbeheerder Stefan wordt mijn kennis van flora en fauna met de dag groter.
Mijn doel is om mijn liefde en groeiende kennis voor de natuur te delen en mijn communicatie-achtergrond in te zetten om meer bewustwording te creëren. Ik vertel bezoekers graag over de flora en fauna in het gebied. Mensen vinden het interessant om te horen over ons natuurvolgend beheer. Zomerlanden is nu een begraafplaats, maar we houden altijd in gedachten dat het gebied natuur is en blijft. Wat we nu doen, heeft effect op de lange termijn. Dat is ook zo mooi aan dit gebied, het is constant in ontwikkeling. Regelmatig zijn we verrast door nieuwe planten of terugkerende vogels, omdat de biodiversiteit groeit. Natuurbeheer is menselijke keuzes maken, maar uiteindelijk gaat de natuur zelf haar gang.
Samen met Stefan ben ik ook verantwoordelijk voor het preparen en sluiten van de graven. Dit doen we met zorgvuldigheid, respect en aandacht. Het is het laatste dat we voor iemand kunnen doen, wat het werk eervol maakt. Doordat we dagelijks in het gebied werken, spreken we dagelijks bezoekers. Nabestaanden, wandelaars en mensen die geïnteresseerd zijn in natuurbegraven. Het is een laagdrempelige manier om vragen te stellen. Het maakt het makkelijker om het ontvangsthuis binnen te stappen om een afspraak te maken.
Naast mijn werk op de natuurbegraafplaats ben ik ook imker. Ik vind het fascinerend hoe een bijenvolk als één organisme werkt. Het is het toppunt van samenwerking en communicatie. Bijen bestaan al 40 miljoen jaar: dat besef maakt nietig, wij kunnen daar nog veel van leren. De eerste bijenkast is nu een feit op Zomerlanden. Ik kijk ernaar uit om met de bijen te werken en te zien wat zij de natuur kunnen brengen.”
Geplaatst in Medewerkers aan het woord