“De dood, spiritualiteit en rouwverwerking hebben mij altijd gefascineerd.”

Sinds eind 2022 versterkt Madelein de binnenploeg van Zomerlanden. Als relatiebeheerder is ze dagelijks in contact met bezoekers, nabestaanden en de natuur. Ook is ze mede verantwoordelijk voor de begeleiding van onze betrokken vrijwilligers.

Kun je iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Madelein Niedeveld-Schmidt, en ik woon al jaren in de Hoeksche Waard. In mijn rol ben ik niet alleen verantwoordelijk voor het onderhouden van waardevolle relaties waarbij ik mensen informeer over Natuurbegraven, maar ook voor het delen van de bijzondere geschiedenis die ons omringt. Ik vertel graag over de verscheidenheid aan bomen, dieren en planten die hier harmonieus samenleven.

Ik heb een creatieve achtergrond als goudsmid. Het vervaardigen van sieraden heeft zich uitgebreid naar andere artistieke passies zoals o.a. schilderen, maar ook houtbewerking door middel van pyrografie. Zo creëerde ik gedenkobjecten ter nagedachtenis van overleden dierbaren. De dood, spiritualiteit en rouwverwerking hebben mij ook voor mijn werk op Zomerlanden altijd gefascineerd.

Hoe zou je jouw band met de natuur omschrijven?

Toen het nieuws zich verspreidde dat dit bijzondere stukje natuur zou worden omgetoverd tot een Natuurbegraafplaats, werd mijn interesse meteen gewekt. Ik kende het natuurgebied namelijk al goed. De natuur heeft me altijd getrokken. In mijn kindertijd bracht ik al veel tijd door in de natuur, meestal banjerde ik door de sloot om kleine stekelbaarzen, watervlooien en bloedzuigers te vangen. In de omgeving van Schoorl hadden we zee, strand, duinen, bossen en polders. Veel variatie dus in flora en fauna. Mijn oma leerde mij tijdens onze vele wandelingen over de namen van planten en hun geneeskrachtige werking. Tot op de dag van vandaag gebruik ik nog steeds haar kennis en voel ik me aangetrokken tot de rust en schoonheid die de natuur uitstraalt.

Wat maakt jouw werk waardevol?

In mijn rol als relatiebeheerder, bewonder ik de connectie tussen de natuur, het leven en degenen die ons zijn ontvallen. Mijn eerdere ervaringen en passies sluiten goed aan op mijn huidige rol. De ontmoetingen met onze bezoekers zijn stuk voor stuk waardevol. De gesprekken, de gedeelde verhalen en de momenten van reflectie geven mijn werk betekenis. Maar wellicht het meest waardevolle aspect van mijn werk is het begeleiden van uitvaarten. Een uitvaart is een eenmalige gebeurtenis en verdient een zorgvuldige en liefdevolle aanpak. Op Zomerlanden, waar de sfeer persoonlijk en warm is, voelt elke ceremonie en begrafenis bijzonder. Of het nu een uitgebreide ceremonie is of een eenvoudige, intieme begrafenis, elk afscheid heeft zijn eigen charme en laat een indruk achter. 

Geplaatst in Medewerkers aan het woord