Wat is natuurbegraven?

Bij natuurbegraven op Zomerlanden gaat het graf op in de natuur. Een mooie manier om het lichaam terug te geven aan de natuur. Hierbij gaat respect voor de overledene hand in hand met respect voor natuur en milieu.

Natuurbehoud en herstel

Een van de belangrijkste doelstellingen van Natuurbegraafplaats Zomerlanden is het herstellen van het natuurgebied. Met de aanplant van nieuwe bomen investeren we in de ontwikkeling van een divers, gelaagd bos en een rijke biodiversiteit. Door een natuurgraf te reserveren op Natuurbegraafplaats Zomerlanden, draagt u zelf direct bij aan het in stand houden van natuur voor toekomstige generaties.

Een groene uitvaart

Op Zomerlanden begraaft u uw naaste volgens een zogeheten ‘groene uitvaart’. Dat betekent dat we de natuur zo min mogelijk belasten. De kleding van de overledene en het omhulsel – zoals een kist of wade – zijn van een natuurlijk afbreekbaar materiaal gemaakt. Daarnaast zijn bloemen beperkt toegestaan. Op Zomerlanden zijn bloemen alleen welkom tijdens de uitvaart. Ze mogen twee weken op het graf blijven. Daarna wordt het graf met rust gelaten. Bloemen en andere decoratie zijn dan niet meer toegestaan. Ook het gedenkteken is anders dan u gewend bent. De enige grafmarkering die is toegestaan, is een boomschijf met gravering. Deze komt uit eigen bos en wordt met de hand bewerkt.

Een laatste rustplaats voor iedereen

Zomerlanden is een laatste rustplaats voor iedereen, ongeacht geloof of afkomst. Alle graven hebben eeuwigdurende grafrust en zijn ruim gesitueerd. Graven worden dus nooit geruimd. Afscheid nemen van een dierbare doet nadenken over leven en dood. Het is fijn als je je dan verbonden voelt met de natuur. De troostende kracht van de natuur draagt bij aan het verwerken van verdriet en helpt bij het rouwproces. Die verbondenheid met de natuur is een van de redenen waarom mensen kiezen voor natuurbegraven.

Heeft u specifieke vragen?

We proberen op onze website zo duidelijk mogelijk te zijn. Natuurlijk kunt u vragen hebben die u liever persoonlijk stelt.

Neem dan contact met ons op.
We helpen u graag.

Voorjaarswandeling: op zoek naar zomervogels, zoals de tjiftjaf