De natuurbegraafplaats

Zomerlanden is sinds 2021 de eerste, grote natuurbegraafplaats van Zuid-Holland. Aan de boorden van de Oude Maas in Heinenoord vindt u een bijzonder stukje Zuid-Hollands loofbos waar de natuur haar gang kan gaan. 

Ontstaan Zomerlanden

Natuurbegraafplaats Zomerlanden dankt haar naam aan de polder ‘de Buitenzomerlanden’, waar de begraafplaats is gevestigd. Het ruige bosgebied wat door de jaren heen is ontstaan, is omstreeks 1900 verkaveld en heeft plaats gemaakt voor het huidige polderlandschap. Tussen 1960 en 1980 is de polder opgehoogd om de Heinenoordtunnel en de A29 te realiseren. Deze tunnel vervangt de vroegere nabijgelegen Barendrechtse brug, waarvan de bruggenhoofden aan weerszijden van de oever nog te zien zijn. De grond die vrijkwam bij de bouw is gebruikt om de polder op te hogen. Dit gebied heeft daardoor een vruchtbare bodem met een erg laag grondwaterpeil. Hiermee vormt het de ideale locatie voor natuurontwikkeling en natuurbegraven.

Natuur voor altijd

Wij besteden elke dag veel zorg en aandacht aan natuurbehoud. We hechten veel belang aan een goede relatie tussen mens en natuur. Onbekend maakt onbemind. Mensen die de natuur beter kennen, zullen er ook beter voor zorgen. Met het reserveren van een plek zorgt u er voor dat Zomerlanden voor altijd natuur blijft. De opbrengsten van de natuurgraven komen direct ten goede aan het beheer van de natuur op het landgoed. Ook wordt een deel van de opbrengsten gereserveerd voor toekomstig natuur- en bosbeheer. Daarmee stellen we de toekomst van het bos veilig en waarborgen we dat deze bijzondere plek als natuurgebied behouden blijft.

Gecertificeerd natuurgebied

Zomerlanden is een gecertificeerd natuurgebied. Deze certificering draagt bij aan de ontwikkeling en instandhouding van de kwaliteit van de natuur, de biodiversiteit en duurzaam gebruik en beheer.

Daarnaast is Zomerlanden aangesloten bij de branchevereninging voor echte natuurbegraafplaatsen Brana. De natuurbegraafplaatsen die aangesloten zijn bij Brana voldoen aan de gestelde voorwaarden en richtlijnen voor het beheer van een natuurbegraafplaats met als doel de natuurlijke omgeving te ontwikkelen en te behouden voor generaties na ons.

Het natuurbeheer in een notendop

Het opengestelde natuurgebied bestaat deels uit een oud loofbos en deels uit nieuwe aanplant. De bestaande bomenpopulatie bestaat voornamelijk uit essen, populieren en veldesdoorns. Door gebrek aan onderhoud is het oude bos niet goed ontwikkeld. Bomen stonden dicht op elkaar en hebben nooit ruimte gehad om zich goed te wortelen. Aan de hand van een natuurbeheerplan ontwikkelen we de bestaande natuur. We creëren meer gelaagdheid en versterken het bos met jonge bomen, wilde bloemen en een poel. Op de plekken waar meer openheid ontstaat, krijgen de mantel- en zoomvegetatie de kans om te groeien. Samen zorgen deze ontwikkelingen voor een rijkere biodiversiteit en variatie in het landschap.

Meer informatie over het bos en het beheer vindt u hier.