Maak kennis met Lida

Ruim een jaar geleden ben ik hier gestart als pr-coördinator. Er was nog geen team, nog geen ontvangsthuis, slechts een klein bos dat wel wat liefde en aandacht kon gebruiken. Ik had geen idee wat me allemaal te wachten stond. Net voordat ik hier aan de slag ging, wist ik alleen dat ik een mooie baan zou krijgen ‘midden in een bos’. Een fijne werkplek in de natuur was genoeg om me de drukke stad uit te krijgen. Niet wetende op wat voor een bijzondere plek ik terecht zou komen. 

Als communicatiemedewerker is het mijn rol om mensen kennis te laten maken met de natuurbegraafplaats. Onder andere door het organiseren van kleine activiteiten in de ceremonieruimte en het onderhouden van de website. Daarnaast ondersteun ik collega’s Madelein, Paula en Remco bij het begeleiden van gesprekken, rondleidingen en uitvaarten. 

Ik krijg regelmatig de vraag of het werk niet ‘zwaar’ of verdrietig is. Gelukkig heeft het werk ook heel mooie kanten. Bezoekers komen hier om verschillende redenen, maar vaak wel heel gericht. Ingrijpende gebeurtenissen zoals het krijgen van een ernstige ziekte of het verlies van een vriend of familielid, confronteren met de eindigheid van het leven en zetten aan het denken. We krijgen vaak vragen als: “Wat wil ik nu eigenlijk zelf als het zover is?” en “Wat kan er allemaal?”. Ik vind het fijn om iemand wat op weg te kunnen helpen en bij te kunnen dragen aan dit persoonlijke proces.

De gesprekken, levenslessen en anekdotes die men dan weer met mij deelt, maken mijn werk betekenisvol en menselijk. In plaats van ‘verdriet’, laten die persoonlijke verhalen me juist zien hoeveel we gemeen hebben met elkaar, ondanks verschillende achtergronden en overtuigingen. Er komt zoveel samen hier. De onuitputtelijke kracht van de natuur, maar vooral de echtheid en de kwetsbaarheid die men ons toevertrouwt, zijn ontnuchterend en zorgen ervoor dat Zomerlanden voor mij voelt als thuis.

 

 

Geplaatst in Medewerkers aan het woord