Maak kennis met Stefan

Wie ooit een bezoek heeft gebracht aan Zomerlanden, zal hem vast weleens hebben gespot. Of zelfs even een praatje hebben gemaakt met de natuurbeheerder van Zomerlanden. Stefan Zielstra is sinds augustus 2021 natuurbeheerder van Zomerlanden. En draagt daarbij de verantwoordelijkheid voor diverse werkzaamheden op de natuurbegraafplaats.

Hoe ervaar je je werk op Zomerlanden?

Het werk als natuurbeheerder op natuurbegraafplaats Zomerlanden is mooi en gevarieerd. De ene dag ben ik meer bezig in de natuur, de andere dag focus ik meer op de voorbereiding op een uitvaart of het nameten van graven. En zeg nu zelf: wat is er mooier dan bij zonsopkomst je dag in de natuur te mogen beginnen?

Ben je als natuurbeheerder in je vrije tijd ook in de natuur te vinden?

Absoluut! Als échte Hoeksche Waarder en buitenmens ben ik graag in de natuur. Ook mijn hobby’s vinden veelal in de buitenlucht plaats. Als ik er zo over nadenk, hebben al mijn hobby’s te maken met de natuur. Ik heb een campertje waar ik graag samen met mijn vrouw mee op pad ga in zowel binnen als buitenland. Het vrije leven dat we daardoor ervaren is geweldig. Vaak gaan onze mountainbikes, supboards en windsurfspullen mee. Windsurfen is mijn grootste passie. Als het maar even waait, ga ik het liefst het water op om te windsurfen. Hier in Nederland doe ik dat het liefst op zee bij Ouddorp. Maar nog liever ga ik naar tropische oorden om daar op azuurblauw en warm water te kunnen surfen. Naast mijn vele buitenhobby’s, heb ik ook een echte ‘winterhobby’: het prepareren van vogels. Het opzetten van dieren kost tijd en is echt een precisiewerkje. Maar als de vogel uiteindelijk realistisch is opgezet op een natuurlijk postament, ben ik altijd weer heel blij met het resultaat.

Kun je wat meer vertellen over het natuurbeheer op Zomerlanden?

Ik kom hier dagelijks voor diverse uitdagingen te staan. De begraafplaats bestaat uit een zandgrond en een gedeelte kleigrond. Op de dichte kleigrond bleef vorig jaar veel regenwater staan. Om dat te verhelpen, hebben we het afgelopen jaar een waterloop door het hele bos aangelegd. Dit is het seizoen om te kijken naar het resultaat.. en dat blijkt succesvol: de waterloop blijkt goed te werken. Het gebied wordt ‘droger’ en heeft nu een zo natuurlijk mogelijke afwatering. Daarbij is de waterloop ook een aanwinst voor de flora en fauna.

Het natuurbeheer op een natuurbegraafplaats is soms wat bijzonder. Het bestaande bos wordt onderhouden, maar tegelijkertijd laten we de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan. Het beheer brengt balans terug in het bos. Het afgelopen jaar heb ik geprobeerd de uitheemse plantensoorten aan te pakken, zodat de typerende Zuid-Hollandse natuur zoveel mogelijk kan herstellen. Denk bijvoorbeeld aan springbalsemien, maar ook klein springzaad. Deze laatstgenoemde plant is een taaie plant die ook na het maaien weer in bloei en zaad komt. Aankomend jaar zal ik deze plant intensiever maaien op het moment dat de zaadontwikkeling begint. Op deze manier probeer ik de verspreiding ervan te voorkomen.

Je noemt dat het beheer op Zomerlanden op momenten ‘bijzonder’ is. Wat maakt het werk op Zomerlanden bijzonder voor jou?

Als natuurliefhebber en ‘buitenmens’ is het fantastisch om veel buiten te zijn. Maar als ik iets moet noemen, dan zijn dat toch zeker de uitvaarten en het werk dat daarbij komt kijken. Zowel het delven als het sluiten van een graf vind ik eervol werk en brengt me veel voldoening. Het is fijn om wat voor mensen te kunnen betekenen die net hun dierbare verloren hebben.

Geplaatst in Medewerkers aan het woord