Terug van weggeweest: schapen op Zomerlanden

Natuurbeheerders

Wij zijn terug! Vorig jaar mochten we de eerste ooien ontvangen op Zomerlanden en dat bleek direct een succes. Vanaf april bewondert u de schapen weer op Zomerlanden. De dieren zijn afkomstig uit Schaapskudde Ridderkerk, maar hebben nu een tijdelijke plek gekregen op de natuurbegraafplaats. Ochtend, middag, avond of weekenddienst; niets is hen teveel. De dames dienen als trouwe ondersteuning van natuurbeheerders Stefan en Annemarie.

Kieskeurige eters

De schapen lopen in lijn door het gebied en begrazen de bovenkant van het gewas. De duur van de begraasperiode bepaalt hoe kort het gras wordt afgegeten. In het natuur(lijk) beheer is het niet gewenst dat alle flora tot aan de wortel wordt teruggesnoeid. Schapen hebben een duidelijke voorkeur voor bepaalde vegetatie en zijn kieskeurige eters. Daardoor wordt het perceel goed belopen. Door al lopende te eten, ‘kneuzen’ ze de begroeiing. Tegelijkertijd bemesten ze het gebied. De bemesting verspreidt de zaden gelijkmatig. Een positief bacterie- en insectenleven zorgt ervoor dat de mest weer gecomposteerd wordt. Ook de vacht draagt zaden mee, waardoor planten en bloemen zich door het bos kunnen verspreiden.

Na een aantal weken verhuizen de dieren naar een nieuwe plek om weer van voor af aan te beginnen. Zo dragen ze er onbedoeld en op een natuurvriendelijke manier aan bij dat graven niet geheel overwoekeren. Al met al een positieve toevoeging aan de natuurlijke kringloop van de seizoenen.

Poll Dorset

De Poll Dorset is een vrij groot, ongehoornd en aanhankelijk schaap. Het hele schaap is gespierd en heeft een lang voorkomen. De rammen zijn over het algemeen vriendelijk van aard en worden met gemak 120 kilo. De ooien zijn wat kleiner en worden doorgaans 80 kilo. Ook zijn ze zeer vruchtbaar en hebben ze sterke, moederlijke eigenschappen. Gemiddeld krijgt het ras drie keer in de twee jaar lammetjes. Door de hoge en vette melk kunnen de lammeren 500 à 600 gram per dag groeien.

Gezondheid staat voorop

Bij het houden van schapen komt meer kijken dan af en toe door hun wollige vacht aaien. Dagelijks wordt nagekeken of het goed gaat met de dieren. De natuurbeheerders checken dagelijks hoe het gaat met de schapen en zorgen dat ze voldoende water en genoeg te graven hebben. Met het hele team zorgen we goed voor het welzijn van de dieren en de begraafplaats. Zo hebben we er allemaal plezier van.

Breng een bezoek

U bent welkom om een kijkje te nemen tussen zonsopkomst en zonsondergang. De schapen zijn niet schuw. Let wel op, de omheining staat onder stroom om de schapen binnen het afgezette gebied te houden, maar ook om er voor te zorgen dat er geen honden bij kunnen komen. Uiteraard vragen we u de schapen niet te voeren en honden te allen tijde aan de lijn te houden.

Geplaatst in Natuur