Uitvaart in scène 11 juni

Wat was het een bijzondere zaterdag met onze eerste uitvaart in scène. Een inspirerende middag mede mogelijk gemaakt door enthousiaste deelnemers, figuranten en bezoekers. We nemen u graag in vogelvlucht mee door onze eerste uitvaart in scène.

Ochtendprogramma

In de ochtend zijn er prachtige foto’s gemaakt door fotografen Remie, Sophie en Marianne. Samen met onze deelnemers en figuranten hebben we ons best gedaan om een mooi en volledig beeld te schetsen van een mogelijk afscheid op Zomerlanden. Van de aankomst met de rouwfiets tot aan de laatste groet bij het ‘graf’.

De uitvaart in scène

Met een mooie groep startten we het middagprogramma rond de klok van twee onder leiding van uitvaartbegeleider Peggy de With. Zoals op een écht afscheid hebben we alle stappen van een uitvaart doorlopen. Het thema van de dag draaide om duurzame en lokale opties. Om een volledig beeld te geven van wat er komt kijken voorafgaand aan een uitvaart, werd er ook een demonstratie van een duurzame (thuis) opbaringsmethode d.m.v. graszoden tentoongesteld. Daarna kon de uitvaart echt van start gaan. Freke van Voorthuijsen en Yvette Langbroek presenteerde de Rouwfiets als duurzame rouwvervoersmogelijkheid . Een prachtige manier om een overleden dierbare zelf naar de laatste rustplaats te begeleiden.

Bloemen en muziek

Bloemen, maar ook muziek zijn vaak een onmisbaar, maar vooral een heel persoonlijk onderdeel van een afscheid. Bloemist Frank Schraper en Claudia Reijnen van Plukhoek Mookhoek sloegen de handen ineen om met vers geplukte bloemen een bloemstuk te creëren tijdens de ‘ceremonie’. Zangeres Martine van Wensveen, verzorgde met zang en begeleiding “Troostmuziek’ tijdens de ceremonie, maar ook tijdens de grafloop en bij het graf. De middag werd afgesloten met een samenzijn in de ceremonieruimte, zoals ook vaak gebeurt bij een uitvaartbijeenkomst.

Een inspirerende middag

De nagespeelde groene uitvaart zal volgend jaar nog een keer plaatsvinden op Zomerlanden. U kunt zich dan weer opgeven om hierbij aanwezig te zijn. Uiteraard zullen we dan weer andere opties laten zien.  We krijgen regelmatig vragen van bezoekers over de invulling van een natuurbegrafenis. We hopen dat u met deze uitvaart in scène heeft kunnen zien wat er kan en eventueel mogelijk is op een natuurbewuste en persoonlijke uitvaartbijeenkomst.

Geplaatst in Activiteiten