7 misvattingen over natuurbegraven ontkracht
“Misschien een gekke vraag hoor..” begint meneer tijdens de rondleiding. “Ja, ik ben heel nuchter ingesteld, ik praat er makkelijk over.” We vertellen hem maar niet dat we dagelijks dezelfde vragen krijgen. Zelden worden we verrast met bijzondere vragen over natuurbegraven. Meneer vervolgt: “Word je nu gewoon in een kist begraven of hoe werkt dat op Zomerlanden?” Het is één van de 7 veelgehoorde misvattingen over natuurbegraven. We leggen meneer uit hoe het werkt. De wet schrijft voor dat je altijd in een ‘omhulsel’ begraven moeten worden. Het gaat inderdaad wat anders op een natuurbegraafplaats. Alle graf omhulsels zijn welkom, zolang het materiaal onbehandeld en biologisch afbreekbaar is. Je mag dus gewoon in een kist begraven worden. We zetten graag nog 6 andere misvattingen voor u op een rij.
Vind ik het graf nog terug?
Het is niet de eerste keer dat deze vraag voorbij komt. Zo was er laatst nog een mevrouw die bang was dat we haar plek nooit meer terug zouden vinden zodra het opgaat in de natuur. “Daar zie je dan toch niets meer van? Straks graven jullie per ongeluk op een plek waar al iemand ligt”, sprak ze bezorgd uit. Op een natuurbegraafplaats meten we alle graven precies in met meetapparatuur. Aan de hand van coördinaten vinden we alle graven terug en kan er nooit iemand op uw plek begraven worden.
Wie komt er op mijn plek?
De opvallendste opmerking kwam van een bezoeker die tijdens een informatie gesprek al een tijdje stil had zitten luisteren. “Maar als na jaren alles is vergaan, dan kun je toch op die plek opnieuw begraven?” Op Zomerlanden geldt overal eeuwigdurende grafrust. Dat betekent dat we het graf na de begrafenis teruggeven aan de natuur, voor altijd. Het blijft voor altijd de plek voor wie het natuurgraf gekozen is. Op deze manier verstoren we de natuur minimaal. Zodra alle plekken op de begraafplaats vergeven zijn, ontfermt de natuur zich over de graven op Zomerlanden en blijft er een heel bijzonder natuurgebied bewaard.
Word ik opgegeten?
Misschien wel de leukste vraag die voorbijkomt, luidt: “Word je door de wormen opgegeten?’ Niets is minder waar. Wormen, kevers, torren en andere insecten leven alleen in de humuslaag. Die is maximaal dertig centimeter diep. Een lichaam op een natuurbegraafplaats wordt veel dieper begraven. Daar leven geen insecten meer. Hier kan het lichaam in alle rust vergaan met hulp van de bacteriën die in het lichaam aanwezig zijn.
Duurder of toch niet?
Men stelt vaak de vraag of natuurbegraven duurder is dan een gewone begrafenis. Het is lastig om een vergelijking te maken, omdat er op een natuurbegraafplaats andere rechten en regels van kracht zijn. Op Zomerlanden vindt u alleen eeuwigdurende grafrust. Daarom hoeven nabestaanden nooit onderhoudskosten of verlengingskosten te betalen. Ook is er geen sprake van een grafsteen op Zomerlanden. De kosten voor natuurbegraven zijn anders opgebouwd dan bij een traditionele begrafenis. Onderaan de streep is natuurbegraven vaak voordeliger. Om u inzicht te geven in de kosten, hebben we een overzicht voor u op een rij gezet.
Verschillende wensen
Regelmatig zitten we met echtparen aan tafel van wie ieder een andere wens heeft. Het is voor hen vaak een opluchting om te horen dat we op Zomerlanden ook urnen of as begraven. U kiest dan voor een urngraf of dubbelurnengraf. Wanneer de ene partner voorkeur heeft voor begraven en de andere voor cremeren, bieden we een ‘urninlage’. De urn wordt dan bijgezet en begraven boven het natuurgraf.
Geplaatst in Zomerlanden