Vergelijking kosten 2022

Wat kost een begrafenis?

Wat kost een begrafenis in onze regio? En is natuurbegraven goedkoper of duurder dan een begrafenis op een reguliere begraafplaats? Het zijn vragen die we vaak te horen krijgen. Om hier een goed antwoord op te geven, hebben we de kosten voor u op een rijtje gezet.

Grafrechten en begraafkosten

Als u een graf koopt, dan wordt u geen eigenaar van de grond. U koopt het recht om op die plek begraven te worden. Op veel begraafplaatsen is dit recht meestal tijdelijk. Na een periode van 10 tot 30 jaar verloopt dan het grafrecht. De nabestaanden kunnen er dan voor kiezen om die rechten te verlengen, met bijbehorende kosten. Wanneer grafrecht niet wordt verlengd, heeft de begraafplaats het recht om graven te ruimen.

Op Natuurbegraafplaats Zomerlanden worden graven niet geruimd. We spreken dan ook van het ‘eeuwigdurend grafrecht’. De grafrechten hoeven niet verlengd te worden; het graf blijft altijd. De kosten voor het grafrecht zijn eenmalig en worden bij aanschaf betaald.
Naast de grafrechten, worden er ook kosten berekend voor het begraven zelf. Deze zogeheten ‘begraafkosten’ bestaan uit de kosten voor het openen en sluiten van het graf, de administratieve handelingen en de begeleiding op de begraafplaats. Deze kosten worden uiteraard pas voldaan na overlijden, als de uitvaart heeft plaatsgevonden.

Onderhoudskosten

Bij een graf is er meestal sprake van jaarlijkse onderhoudskosten. Vaak worden deze vooruit betaald. De onderhoudskosten betaalt u over dezelfde periode als de grafrechten. Voor grafrecht van een termijn van twintig jaar, betaalt u twintig jaar onderhoudskosten. Als de grafrechten verlengd worden, betaalt u ook voor de onderhoudskosten voor deze nieuwe termijn.
Op een natuurbegraafplaats worden geen kosten voor onderhoud in rekening gebracht. De natuur zelf zorgt daar voor het graf. Het beheer van het gehele natuurgebied wordt betaald uit een speciaal fonds voor natuur- en bosbeheer. Voor ieder graf wordt een bedrag in dat fonds gestort.

Grafzerk of niet?

Het is gebruikelijk om een grafmonument te plaatsen op een begraafplaats. Wat een grafsteen kost, is afhankelijk van het materiaal en van de grootte. Qua materialen is er veel mogelijk. Een monument kan gemaakt worden van natuursteen, maar ook van glas, RVS of zelfs van hout. Naast het materiaal komen er soms ook nog vergunningskosten, graveerkosten en plaatsingskosten bij.
Op een natuurbegraafplaats zijn dergelijke grafmonumenten niet toegestaan. Op Zomerlanden bieden we onze cliënten kosteloos een boomschijf met een handgemaakte inscriptie aan. Deze boomschijf vergaat na enkele jaren en past bij een natuurgraf. Het symboliseert ook de vergankelijkheid van de mens.

Voorbeeld vergelijking grafkosten

In dit voorbeeld vergelijken we de tarieven van een natuurbegrafenis op Zomerlanden met de kosten van een begrafenis in omliggende gemeenten. Een vergelijking is lastig, omdat er op Zomerlanden alleen eeuwigdurende grafrechten bestaan, maar het geeft wel een goede beeld van de kosten.

Hoeksche Waard Rotterdam Zomerlanden  Barendrecht
Kosten grafrecht

Termijn*

€    876,25

25 jaar

€ 2.137,-

30 jaar

€ 5.200,-

eeuwigdurend

€ 1.630,-

20 jaar

Onderhoudskosten € 1.313,- € 3.102,40* n.v.t. € 1.380,-
Begraafkosten €     965,- € 1.025,- €     795,- €     920,-
Grafmonument* € 1.900,- € 1.900,- n.v.t. € 1.900,-
Totaal € 5.054,25 € 8.097,92 € 5.995,- € 5.830,-
Verlenging met 5 jaar

excl. onderhoudskosten

€     175,25 €     356,- n.v.t. €     390,-

Termijn*: Om een goede vergelijking te maken, hebben we de kosten berekend voor termijnen tussen de twintig en dertig jaar. Afhankelijk van wat de desbetreffende gemeente aan mogelijkheden biedt.

*: In Rotterdam worden onderhoudskosten berekend op basis van de grootte van het gedenkteken. Het genoemde tarief is dus slechts een indicatie.

Grafmonument*: indicatie kosten van een grafmonument. Houd ook rekening met eventuele plaatsings- en vergunningskosten.

Overige kosten

Bij een uitvaart komt meer kijken dan alleen het graf. De plechtigheid, de aanschaf van een kist, mand of lijkwade en het vervoer van de overledene bijvoorbeeld. Maar ook het versturen van rouwkaarten, het plaatsen van een advertentie en natuurlijk de ceremonie en condoleance. Het is verstandig om deze kosten goed op een rij te zetten en op basis daarvan te bepalen of u hiervoor een uitvaartverzekering afsluit of dat uw spaarrekening al deze kosten dekt. Op Zomerlanden werken we samen met alle uitvaartverzorgers. Zij kunnen u hierover goed informeren. Op onze jaarlijkse inspiratiedag zijn meerdere uitvaartverzorgers aanwezig die uw vragen kunnen beantwoorden.

Alle tarieven op een rij

Bij Natuurbegraafplaats Zomerlanden hanteren we duidelijke en eenmalige tarieven. U vindt het complete overzicht op onze tarievenpagina.

(Tarieven bijgewerkt in maart 2022.)