Islamitisch natuurbegraven in Zuid Holland

Zomerlanden is vanaf 2022 de eerste natuurbegraafplaats van Zuid-Holland die een mogelijkheid biedt voor Islamitisch natuurbegraven. Daarmee is een lang gekoesterde wens gerealiseerd. Het is voor veel mensen uit de Hoeksche Waard, Dordrecht, Rotterdam, Den Haag, maar ook Zeeland en Noord-Brabant een uitkomst om te worden begraven met eeuwigdurende rust. Het islamitisch geloof kent veel rituelen en tradities rondom de begrafenis. Voor moslims is het bijvoorbeeld gewenst om te worden begraven waar men sterft. Ook eeuwigdurende grafrust hoort hierbij. De meeste begraafplaatsen in Nederland kunnen echter niet voorzien in de behoefte aan eeuwigdurende grafrust. Daarom worden er nog altijd veel overledenen begraven in het geboorteland of het geboorteland van ouders of grootouders. 

Natuurbegraven en islamitisch begraven

Er is een aantal overeenkomsten tussen islamitisch begraven en natuurbegraven. Voor beiden worden alleen natuurlijke materialen gebruikt. Zowel een natuurgraf als een islamitisch graf blijft vrij van versierselen. Het is daarbij niet toegestaan om bloemen of andere voorwerpen op het graf te leggen. De eeuwigdurendheid is belangrijk voor zowel natuurbegraven als islamitisch begraven. 

De islamitische rituelen bij een begrafenis kunnen op Zomerlanden in acht worden genomen. Helpen bij het dragen en het begraven van een overledene is een goede daad die moslims kunnen doen. De dragers kunnen zelf het lichaam op de rechterzijde in het graf leggen, met het gezicht naar Qibla. We streven ernaar om het lichaam binnen 24 uur te begraven.

Op Zomerlanden is het toegestaan om het graf zelf te sluiten. Als dit door omstandigheden niet mogelijk is, dragen wij er zorg voor. De islamitische zone ligt aan de achterzijde van het oude bos. Deze plek kenmerkt zich door oude Populieren, Elzen en Essen. Een prachtig stukje natuur waar het mogelijk is om een enkel, dubbel of familiegraf te reserveren. U bent vrij om een eigen plek te kiezen binnen deze zone.

Meer weten over de islamitische uitvaart?

Op de website ‘Islamitisch Natuurbegraven’ vindt u uitgebreide informatie over alles wat te maken heeft met een islamitische uitvaart in de natuur. Hier kunt u ook terecht voor het maken van een afspraak, het reserveren van een graf of het aanmelden van een uitvaart.

 

Meer weten?Islamitisch Natuurbegraven

Bezoek de website