Veelgestelde vragen

Wat is natuurbegraven?

Natuurbegraven is de oudste en meest natuurlijke manier om een overledene te begraven. Een manier om het lichaam terug te geven aan de natuur. Doordat er eeuwige grafrust is op natuurbegraafplaats Zomerlanden wordt u in de loop der tijd onderdeel van die natuur.

Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke materialen bij natuurbegraven. Daarom vormt uw laatste rustplaats geen belasting voor het milieu. Er zijn geen traditionele grafmonumenten, zodat natuurbegraven er ook echt ‘natuurlijk’ uit blijft zien. Dat is ook voor uw nabestaanden prettig als ze een bezoek brengen aan uw laatste rustplaats.

Lees meer op Wat is natuurbegraven

Wat is het verschil tussen begraven en natuurbegraven?

Eeuwige grafrust
Bij natuurbegraven heeft u eeuwigdurende grafrust. Er wordt niet geruimd op natuurbegraafplaats Zomerlanden. U vindt er ook geen grafstenen, omdat die niet in het natuurlijk landschap passen. Wel is het mogelijk een houten boomschijf als gedenkteken te plaatsen.

Natuurlijk onderhoud
Op een reguliere begraafplaats dienen graven en grafstenen onderhouden te worden. Hier zijn vaak kosten aan verbonden. Op natuurbegraafplaats Zomerlanden ontfermt de natuur zich over een graf. De natuur zelf onderhoudt het graf en zo worden uw nabestaanden niet met onderhoudswerkzaamheden of extra uitgaven belast.

Geen extra kosten
U betaalt een natuurgraf vooraf en eenmalig. Grafrechten en onderhoud zijn daarmee geregeld. Er komen geen extra kosten bij voor uw nabestaanden. Er is veel ruimte voor individuele invulling van het laatste afscheid, zo lang de natuur daarbij niet geschaad wordt.

Welke mogelijkheden zijn er voor graven?

U kunt tijdens uw leven al een plek uitzoeken op natuurbegraafplaats Zomerlanden. Een graf krijgt alle ruimte en wordt niet geruimd.

Meerdere graven
Het is ook mogelijk om graven zo te plaatsen dat geliefden of familie bij elkaar kunnen liggen. Op natuurbegraafplaats Zomerlanden kunt u kiezen voor meerdere enkele graven naast elkaar.

Herbegraven
Is een dierbare al elders begraven, dan is het mogelijk om voor een herbegraving te kiezen.

Urngraf 
Ook voor urnen, na crematie, is een plek te reserveren op Zomerlanden. De urn moet wel gemaakt zijn van natuurlijk afbreekbaar materiaal. Het is ook mogelijk om de as uit te strooien. Dit is alleen toegestaan in een urngraf.

 

Wat kost een graf?

U betaalt tussen de € 2.300 en € 5.400 voor een graf. De kosten zijn afhankelijk van het type graf (urn of kist). U betaalt eenmalig de aankoopkosten van het graf. Er komen geen onverwachte rekeningen achteraf, omdat verlenging van de grafrechten niet nodig is.

Daarnaast betaalt u € 895 euro aan begraafkosten wanneer de uitvaart plaatsvindt. Het begraaftarief is voor het delven en sluiten van een graf, de wettelijk verplichte administratieve handelingen en de uitgebreide begeleiding tijdens een begrafenis. In het weekend hanteren wij een toeslag.

Bekijk alle Tarieven

Hoe draag ik bij aan de natuur?

De natuurbegraafplaats is opgericht om het natuurgebied te versterken en in stand te houden. Met het reserveren van een eeuwige rustplaats op Zomerlanden draagt u bij aan deze natuur.

Uw eenmalige betaling aan Zomerlanden wordt aangewend voor het huidige beheer van het hele natuurgebied en ook de ontwikkeling van nieuwe natuur. Daarnaast wordt een deel van de inkomsten gereserveerd voor het toekomstig beheer nadat alle graven zijn uitgegeven.

Maar bovenal beschermt het eeuwigdurend grafrecht het gebied en zorgt dit ervoor dat het natuurgebied niet kan worden gebruikt voor andere bestemmingen. En daar is het ons in eerste instantie om te doen.

 

Is het verstrooien van as ook mogelijk?

As uitstrooien in de natuur is op Zomerlanden niet mogelijk omdat crematie-as stoffen bevat die van invloed zijn op de natuurlijke vegetatie als ze in de humuslaag terecht komen.

Wel is het mogelijk as uit te strooien in een graf onder de humuslaag. Dit kan eventueel in een natuur afbreekbare urn.

Zijn familiegraven mogelijk?

Het is mogelijk een familiegraf te reserveren. De graven worden dan op minimale afstand van elkaar ingemeten.

Kan ik van tevoren een plek reserveren?

Op elk moment van uw leven kunt u een plek reserveren op natuurbegraafplaats Zomerlanden . Voor u zelf of voor uw dierbaren. Komt u daarvoor rustig langs om een wandeling te maken over het terrein. Zo kunt u de plek uitkiezen die u zelf het mooiste vindt.

In het grafregister worden de exacte coördinaten van uw gereserveerde plek precies vastgelegd. Ook uw nabestaanden kunnen uw graf met deze gegevens gemakkelijk vinden. In de grafakte die u ontvangt staan deze coördinaten ook vermeld.

Wie regelt de uitvaart?

Meestal wordt de uitvaart geregeld door de familie die daarbij professioneel bijgestaan wordt door een uitvaartverzorger. U kunt de hulp inschakelen van de uitvaartonderneming van uw keuze. Zomerlanden is geen uitvaartonderneming, maar werkt wel veel samen met de uitvaartondernemers in de regio.

Wat zijn de mogelijkheden voor de afscheidsceremonie?

Bij een begrafenis op Zomerlanden hebt u veel vrijheid voor de persoonlijke invulling van de afscheidsceremonie, zo lang de natuur er geen schade van ondervindt. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Welke kist kan ik gebruiken?

U kunt kiezen voor elk omhulsel, mits dit natuur afbreekbaar is. Dus geen metalen beslag of kist van spaanplaat. Naast een zogenoemde eco-kist kunt u ook kiezen voor een mand, wade met baarplank of ander omhulsel. Deze zijn in verschillende afbreekbare materialen te gebruiken. Denk hierbij aan bamboe, riet, jute of karton.

Wie onderhoudt mijn graf?

Een groot deel van het onderhoud wordt gedaan door de natuur zelf. Dit is mogelijk omdat er geen natuurvreemde stoffen mogen worden gebruikt in en rond de graven. Zomerlanden is verantwoordelijk voor extra onderhoud, zoals het aanleggen en bereikbaar houden van wandelpaden, het herstellen van het terrein na storm of ander natuurgeweld.

Is versiering op het graf mogelijk?

Bij de begrafenis zelf mogen natuurlijk bloemen worden gelegd op het graf. Inclusief linten en andere versieringen. Na twee weken worden deze verwijderd en ontfermt de natuur zich over het graf.

Het is geheel aan u of u daarna een gedenkteken in de vorm van een boomschijf wilt.

Hoe vinden nabestaanden mijn graf terug?

Bij een deel van de graven is er een natuurlijk gedenkteken geplaatst in de vorm van een boomschijf met een naam er op. In het ontvangsthuis kunt u informatie vragen over de plek van een specifiek graf. Daar kunt u een plattegrond meekrijgen waarop het graf dan wordt gemarkeerd.

Alle graven zijn ingemeten en door middel van coördinaten terug te vinden, ook als op een gegeven moment er geen boomschijf meer zichtbaar is.

Daarnaast is het mogelijk om via kaart.zomerlanden.nl een graf terug te vinden op naam. Dat kan ook met uw smartphone.

Wat als de begraafplaats vol is?

In het kadaster is vastgelegd dat de bestemming van het terrein Zomerlanden ‘natuurbegraafplaats’ is. Ook als de laatste grafplaats vol is, blijft dit zo. De beheerstichting blijft zorg dragen daarvoor.

Is herbegraven mogelijk?

Een reeds overleden geliefde of familielid die elders begraven is, kan herbegraven worden op Zomerlanden. Neem contact op voor meer informatie.

 

 

Is er gedacht aan mensen die slecht ter been zijn?

De grindpaden op natuurbegraafplaats Zomerlanden zijn over het algemeen goed begaanbaar voor rolstoelen. Tijdens een bezoek aan de natuurbegraafplaats kan gebruik gemaakt worden van onze e-car. Tijdens het maken van een afspraak kunt u aangeven of u hier gebruik van wenst te maken. Als u twijfelt over de toegankelijkheid met uw rolstoel, neem dan gerust contact met ons op.

Mogen er honden op het terrein?

Aangelijnd zijn honden welkom. In het hele gebied geldt opruimplicht.

 

Is er parkeergelegenheid?

Er is bij natuurbegraafplaats Zomerlanden gratis, ruime parkeergelegenheid.

 

Wanneer is de begraafplaats geopend?

U bent zeven dagen in de week van zonsopgang tot zonsondergang welkom om te wandelen op Zomerlanden, een graf te bezoeken en van de omgeving te genieten.

 

Heeft u specifieke vragen?

We proberen op onze website zo duidelijk mogelijk te zijn. Natuurlijk kunt u vragen hebben die u liever persoonlijk stelt.

Neem dan contact met ons op.
We helpen u graag.

Voorjaarswandeling: op zoek naar zomervogels, zoals de tjiftjaf