De eerste schapen op Zomerlanden
Natuurbeheerders
De eerste schapen op Zomerlanden zijn een feit. De schapen dienen als ware natuurbeheerders op de begraafplaats. De eerste vier stagiaires zijn afkomstig van de Schaapskudde Ridderkerk. De ooien hebben een mooie plek gekregen aan de achterzijde van Zomerlanden. Inmiddels hebben de eerste vier schapen gezelschap gekregen. Vijf nieuwe, jonge ooien zijn sinds augustus ook onderdeel van de Zomerlandse schaapskudde.
Kieskeurige eters
De schapen lopen in lijn door het gebied en begrazen de bovenkant van het gewas. De duur van de begraasperiode bepaalt hoe kort het gras wordt afgegeten. In het natuur(lijk) beheer is het niet gewenst dat alle flora tot aan de wortel wordt teruggesnoeid. Schapen hebben een duidelijke voorkeur voor bepaalde vegetatie. Daardoor wordt het perceel goed belopen. Op deze manier wordt de begroeiing ‘gekneusd’ en door lopende weg wat te eten, ook getopt. Onderweg wordt het gebied door de dieren bemest. De bemesting verspreidt de zaden gelijkmatig. Een positief bacterie- en insectenleven zorgt ervoor dat de mest ook weer gecomposteerd wordt. Ook de vacht draagt zaden mee, waardoor planten en bloemen zich door het bos kunnen verspreiden.
Na een aantal weken krijgen de ooien een nieuwe plek om te grazen. De schapen dragen er onbedoeld en op een natuurlijke manier aan bij dat graven niet geheel overwoekeren. Al met al een positieve toevoeging aan de natuurlijke kringloop van de seizoenen.
Poll Dorset
De Poll Dorset is een vrij groot, ongehoornd en aanhankelijk schaap. Het hele schaap is gespierd en heeft een lang voorkomen. De rammen zijn over het algemeen vriendelijk van aard en worden met gemak 120 kilo. De ooien zijn wat kleiner en worden doorgaans 80 kilo. Ook zijn ze zeer vruchtbaar en hebben ze sterke, moederlijke eigenschappen. Gemiddeld worden er drie keer in de twee jaar lammetjes geboren. Door de hoge en vette melk kunnen de lammeren 500 à 600 gram per dag groeien.
Gezondheid staat voorop
Bij het houden van schapen komt meer kijken dan af en toe door hun wollige vacht aaien. Dagelijks wordt nagekeken of het goed gaat met de dieren. Natuurbeheerder Stefan checkt hoe het gaat met de schapen en zorgt dat ze voldoende water hebben, genoeg te grazen hebben en kijkt of de schapennetten verplaatst moeten worden. Met het hele team zorgen we goed voor het welzijn van de dieren en de begraafplaats. Zo hebben we er allemaal plezier van.
Breng een bezoek
U bent welkom om een kijkje te nemen tussen zonsopkomst en zonsondergang. De schapen zijn niet schuw. Let wel op, de omheining staat onder stroom om de schapen binnen het afgezette gebied te houden, maar ook om er voor te zorgen dat er geen honden bij kunnen komen. Mocht u op grafbezoek komen, dan kunt u uiteraard over de omheining heen stappen. Uiteraard vragen we u de schapen niet te voeren en honden te allen tijde aan de lijn te houden.
Geplaatst in Natuur