Proef het voorjaar

De lente is in volle gang op Natuurbegraafplaats Zomerlanden. De natuur staat op het punt van ontluiken. In de maand april trekken we weer de natuur in. Binnenkort start Madelein met plukken: “Onder de eerste lentebloeiers vinden we bekende kruiden zoals brandnetel, klein hoefblad, dauwbramen, hondsdraf en kleefkruid. Deze jonge scheuten zijn zoet en zacht van smaak. Je proeft het voorjaar. Ze zijn de basis van onze theemelanges.”

Natuurbeleving

Wie op Zomerlanden is geweest, heeft de potjes zien staan of er zelfs al van gedronken. Alle potjes hebben een andere blend met een andere smaak en naam. ‘Bloemenmix’ en ‘Betoverend bosbrouwsel’ zijn voorbeelden van theeën die Madelein met zorg en liefde plukt, droogt en samenstelt. “Deze kruidenthee is een eerbetoon aan de weelderige flora uit het bos, maar biedt ook een moment van rust en natuurbeleving. Het leert ons met een andere blik naar de natuur te kijken. We zien kruiden al gauw als ‘onkruid’. Dat is zonde, want deze planten zijn ontzettend waardevol en smaakvol. Door te plukken ontdek je hoeveel er eetbaar is. Ervaren door de natuur te proeven. Dat is ultieme beleving.”

Kruidengeneeskunde door de jaren heen

Kruidengeneeskunde is één van de oudste en meest verbreide vormen van geneeskunde. Het werd al zeer vroeg toegepast. Elke cultuur heeft eigen vormen van volksgeneeskunde, met behandelingen en rituelen waarbij ter plaatse aanwezige planten werden gebruikt. De kennis werd mondeling doorgegeven van ouder op kind, waarbij de generaties voortbouwden op elkaars kennis. In de maanden maart en april, dronken mensen veelal bepaalde kruidenthee om hun weerstand te verhogen voor de rest van het jaar. Moeder natuur heeft ons een krachtige voorraadkamer geschonken met planten die overal ter wereld groeien. Veel van de meest voorgeschreven geneesmiddelen zijn synthetische versies die voorheen werden gewonnen uit planten. 

Kruiden voor rouwverwerking

Kruiden kunnen zelfs bijdragen aan rouwverwerking. U kunt van verschillende soorten kruiden een eigen thee trekken. Het drinken van deze thee kan comfort en troost bieden tijdens een moeilijke tijd. Het kiezen van een kruidenthee voor rouwverwerking hangt af van uw eigen smaak en behoeften. Hier zijn enkele opties die worden aanbevolen vanwege hun kalmerende en troostende eigenschappen:

  • Kamille thee: kamille staat bekend om haar kalmerende effecten en kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Dit kan nuttig zijn tijdens het rouwproces.
  • Pepermuntthee: pepermunt heeft verfrissende eigenschappen en kan helpen om de geest te verhelderen en de spijsvertering te bevorderen. Dit kan gunstig zijn in stressvolle periodes.
  • Rozemarijnthee: rozemarijn staat bekend om zijn opbeurende eigenschappen. Dit kruid helpt de stemming te verbeteren en bevordert mentale helderheid.
  • Citroenmelissethee: citroenmelisse staat bekend om zijn kalmerende effecten op de geest en kan helpen bij het verminderen van stress en angst.

Proef het voorjaar

Benieuwd naar onze kruidenthee? Tijdens een persoonlijke rondleiding is het altijd mogelijk om onze thee te proberen. Vraag hier gerust naar. Ook organiseren we geregeld activiteiten waar we onze thee serveren. Houd hiervoor onze agenda en onze Facebook en Instagram pagina in de gaten.

Geplaatst in Zomerlanden